Vážený zákazník, naša spoločnosť predáva pneumatiky len súkromným osobám teda koncovým zákazníkom, ktorý nie sú platcami DPH. Tovar firmám a živnostníkom nepredávame. V prípade akýkoľvek otázok nás prosím kontaktujte e-mailom. Info o DOT nepodávame, vek predávanej pneumatiky je maximálne 24 mesiacov. Telefón neslúži na podávanie info o dostupnosti pneu, prosím využívajte ho na riešenie reklamácií, problémov pri doručení a podobne. Na Vaše otázky Vám radi odpovieme na gumiok.sk@gmail.com. Ďakujeme team GUMIOK

Zimné pneumatiky nie sú pre leto: Prečo je to tak?

Vydržia zimné pneumatiky v lete?

Je úplne rozumné, že musíme v neskorej jeseni vymeniť letné pneumatiky za zimné. Cesty sú pokryté snehom a ľadom. Aj keď sa roztopia, stále existuje riziko pošmyknutia v dôsledku roztápajúceho sa snehu a bahna. Je jasné, že letné pneumatiky nie sú dobré v zime. Sú ale zimné pneumatiky v lete spoľahlivé?

Najmenší problém: rýchlejšie opotrebenie

Vieme, že zimné pneumatiky sú určené na priemerné teploty pod 7°C. Keď sa však oteplí, pominie čas ranných mrazíkov, priemerná teplota je vysoko nad istými siedmimi stupňami. Zimné pneumatiky so silnejšími gumovými stenami a väčšou priľnavosťou majú za následok vyššiu spotrebu paliva v teplom počasí, sú hlučnejšie a rýchlejšie sa opotrebovávajú.

Zjazdená zimná pneumatika sa v lete nestane letnou

Jedným z určujúcich rozdielov medzi zimnými a letnými pneumatikami je hĺbka profilu. Ak niekto používa ako letnú pneumatiku zjazdenú zimnú pneumatiku s hĺbkou profilu menšou ako 4 milimetre, tiež robí chybu. Pretože požiadavka na minimálnu hĺbku profilu 4 milimetre platí pre zimné pneumatiky aj v lete. V prípade nehody môžeme riskovať aj naše poistenie auta.

Sú horším variantom zimné pneumatiky v lete alebo letné pneumatiky v zime?

Ide o to, že obe možnosti sú zlé. To, že existujú samostatné zimné a letné pneumatiky, nie je marketingový ťah. Letné pneumatiky nie sú schopné v zime dobre priľnúť. A zimné pneumatiky sa stávajú mäkkými a pružnými vplyvom vysokých teplôt mimo sezóny. Pneumatika sa preto deformuje a stráca priľnavosť. Vplyv toho môžeme pocítiť pri zatáčaní a brzdení.

Zimné pneumatiky si v lete vedú horšie, pokiaľ ide o brzdnú dráhu: dvom až trom autám trvá zastavenie dlhšie ako s letnými pneumatikami. A v lete sme ochotní jazdiť rýchlejšie kvôli správnym poveternostným podmienkam. Rýchlejšia jazda a dlhšia brzdná dráha dohromady môžu stáť životy.

Zimné alebo celoročné pneumatiky?

Celoročné pneumatiky sú pre tých, ktorí by chceli ušetriť za prezutie a cenu druhej sady. Ako ich názov napovedá, obstojí vo všetkých štyroch ročných obdobiach. Letné aj zimné pneu. Treba však dodať: s kompromismi. Na mestských cestách si vedú dobre, ale na silne zasnežených cestách už nedržia tak dobre ako zimné pneumatiky. Najlepším rozhodnutím je stále používať pneumatiky vhodné na danú sezónu.