Vážený zákazník, naša spoločnosť predáva pneumatiky len súkromným osobám teda koncovým zákazníkom, ktorý nie sú platcami DPH. Tovar firmám a živnostníkom nepredávame. V prípade akýkoľvek otázok nás prosím kontaktujte e-mailom. Info o DOT nepodávame, vek predávanej pneumatiky je maximálne 24 mesiacov. Telefón neslúži na podávanie info o dostupnosti pneu, prosím využívajte ho na riešenie reklamácií, problémov pri doručení a podobne. Na Vaše otázky Vám radi odpovieme na gumiok.sk@gmail.com. Ďakujeme team GUMIOK

Čo znamená číslo DOT alebo ako kvalitná je pneumatika

Čo znamená číslo DOT alebo ako kvalitná je pneumatika?

Medzi kupujúcimi pneumatík je stále bežnejšie kontrolovať číslo DOT. Najčastejším dôvodom je to, že číslo DOT obsahuje užitočné informácie, ktoré odhaľujú stav pneumatiky. Čo ale číselný rad znamená a čo vám hovorí o pneumatike auta? Aký je aj správny spôsob skladovania pneumatík?

Číslo DOT = dátum výroby

Štvormiestne číslo v skutočnosti udáva dobu výroby pneumatiky. Prvé dve číslice označujú týždeň výroby a posledné dve číslice rok výroby. Ak má teda pneumatika číslo DOT 2622, bola táto pneumatika vyrobená v 26. týždni roku 2022 (27. júna – 3. júla).

Kedy by som mal venovať pozornosť číslu DOT?

Číslo DOT by malo byť vždy kontrolované, ale najmä ak kupujete ojazdené pneumatiky. Priľnavosť desať rokov starej pneumatiky je už diskutabilná, aj keď je v zdanlivo perfektnom stave.

Preto musíme zdôrazniť: pneumatika nie je produktom podliehajúcim skaze, ale je trvanlivá. Nezáleží však na tom, či na kupované vozidlo dostaneme ročné alebo osemročné pneumatiky. Vďaka aditívam použitým pri výrobe si pneumatiky zachovávajú pôvodný stav aj 5 rokov po výrobe a je možné ich používať ďalších päť rokov.

 

Aká stará je teda moja pneumatika?

Číslo DOT pneumatiky neudáva, koľko rokov bola pneumatika používaná. Ako už bolo spomenuté, môže byť skladovaný v perfektnom stave po dobu 5 rokov od výroby. Ak na auto namontujeme zimné pneumatiky v 5. roku a používame ich tri roky, v 8. roku budú pneumatiky staré iba tri roky.

Je zbytočné jazdiť kupovať pneumatiku s „najnovším“ číslom DOT. Väčšina zákazníkov považuje za najoptimálnejšiu voľbu rok alebo dva roky staré pneumatiky. Sotva je možné zohnať dvojtýždňové pneumatiky, pretože výroba často začína dlho pred sezónou. Vzácnejšie typy pneumatík (u ktorých by sa v sezóne musela výrobná linka prekalibrovať) sú často hotové o rok či dva skôr. Nemusíme sa báť. Od dátumu výroby je možné hovoriť o čerstvo vyrobených pneumatikách 3 roky a nových pneumatikách 5 rokov.

Na čo si dať pozor pri skladovaní pneumatík?

Prvé pravidlo skladovania pneumatík automobilu: pred uložením ich čo najdôkladnejšie vyčistite. Pneumatiky namontované na ráfikoch sa skladujú naležato (v stĺpcoch po 4), pneumatiky sňaté z ráfikov sa skladujú nastojato.

Otočte pneumatiky bez ráfikov o 90 stupňov každú sezónu! Tým je zaistené, že sú rovnomerne zaťažené a nedochádza k ich deformácii. Ďalej dbajte na vhodnú teplotu v miestnosti, ktorá sa pohybuje medzi -5 až 20 °C. Rovnako ako všetko ostatné by mali byť skladované mimo slnečného svetla a na suchom mieste.

Pneumatiky so zárukou čísla DOT

Pokiaľ to nechcete riskovať a chcete byť s nákupom pneumatík v bezpečí, máme dobrú správu. Pretože garantujeme číslo DOT pre všetky pneumatiky, ktoré predávame. To znamená, že všetky zakúpené pneumatiky boli vyrobené počas posledných 2 rokov.